Naar de inhoud springen

De voordelen van wandelen. Al eens aan een wandelvakantie gedacht?

Het is 14 juni en ik hoor hoe de regen voor de tweede dag op rij op mijn tentje neerstort en het omringende grasveld blank zet. Mistroostig staar ik door de ritssluiting naar buiten en dagdroom verder over het prachtige Lysefjord in Noorwegen, dat zich op slechts enkele kilometers van mijn camping bevindt. Het liedje ‘so close, yet so far from paradise’ van Elvis schiet me spontaan te binnen. Na enkele uren scrollen door Instagram (waarom is het in de rest van de wereld wel mooi weer?!) wordt de wander/wandellust me echter teveel en ik besluit om de kou en die vervloekte regen alsnog te trotseren.

Enige minuten later geeft de stappenteller 750 aan en is de moed, samen met het water, reeds diep in mijn schoenen gezakt. Waar ben ik in godsnaam toch aan begonnen, vraag ik mezelf af terwijl ik mijn kap wat steviger over het hoofd trek. Eenmaal aangekomen aan de start van de trail wordt mijn doorzettingsvermogen echter beloond; de hemelsluizen gaan dicht en de eerste zonnestralen priemen zowaar zachtjes door het wolkendek. Het uitnodigende wandelpad dat traag maar gestaag naar de heuveltop leidt, maakt het plaatje helemaal af.

Ik begin te stappen en merk hoe mijn sombere gedachten, net als de donkere wolken, als sneeuw voor de zon verdwijnen. Omringd door natuurpracht, fluitende vogels en een verdwaalde geit, bereik ik uiteindelijk de top, waar ik getrakteerd word op een a-dem-be-ne-mend uitzicht over het fjord en de omringende eilandjes. Wat ben ik blij dat ik uiteindelijk toch mijn tent heb ingeruild voor de gezonde buitenlucht. Nu is het mijn beurt om de Instagramvolgers jaloers te maken!

Als deze persoonlijke anekdote nog niet voldoende reden is om zélf de wandelschoenen stevig aan te snoeren, dan kunnen de volgende voordelen van wandelen je wellicht wel helemaal aan het stappen zetten.

1. Wandelen is goed voor de gezondheid…

Er wordt wel eens gezegd dat lachen het beste medicijn is. Reken daar gerust ook wandelen bij want de lijst aan pluspunten voor het menselijke lichaam is nagenoeg eindeloos: een verlaagde cholesterol en bloeddruk, minder risico op diabetes type 2 en alzheimer, een verbeterde uithouding en slaapkwaliteit wat op zijn beurt dan weer leidt tot meer energie en minder stress. Een half uur tot een uur wandelen per dag kan al volstaan. Je hoeft dus echt geen doorwinterd avonturier te zijn om de heilzame werking ervan te voelen. Wist je trouwens dat onderzoek heeft uitgewezen dat wandelen ook het risico op borstkanker vermindert?

2. … en heeft een positief effect op je uitstraling

Wie regelmatig wandelen combineert met een gezond voedingspatroon heeft hét recept in handen om een gezond lichaamsgewicht aan te houden of te creëren. Wandelen stimuleert immers de vetverbranding en zorgt ervoor dat je spieren en botten versterken. Daarnaast bevordert het de aanmaak van serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd dat verantwoordelijk is voor een goed gevoel. Kortom, je voelt je niet alleen fitter en gezonder, maar straalt het nog eens uit ook!

3. Een wandeling is de ideale manier om te ontspannen na een drukke dag

We kennen het allemaal; we zijn nog maar half wakker of we staan al aan te schuiven in de file op weg naar het werk. Daarna volgt een hectische dag, gevuld met deadlines en misschien zelfs tegenslagen, om uiteindelijk dolgedraaid terug thuis te arriveren. Kies er daarom eens voor om na het avondeten niet in de zetel te ploffen, maar wel nog even de benen te strekken. Er is namelijk geen betere manier om het hoofd leeg te maken dan door je te omringen in de natuur. Gegarandeerd kom je helemaal zen terug aan de voordeur, met opgeladen batterijen en goede moed voor de volgende dag. Zoek nu gerust wel die zetel op, je hebt het verdiend 😉.

4. Wandelen is zeer laagdrempelig

Een goed paar wandelschoenen en comfortabele kledij, meer is er eigenlijk niet nodig om je als beginner op het wandelpad te begeven. Eenmaal je meer wandelervaring in de benen hebt, kan je uiteraard moeilijkere of uitdagendere paden gaan verkennen, duurder materiaal aanschaffen en je kennis gaan uitbreiden, maar dit is zeker geen vereiste. Bovendien is wandelen niet erg belastend voor het lichaam, waardoor het risico op blessures uitermate klein is.

5. Je kan er anderen mee helpen

Met wandelen doe je niet enkel je summerbody een plezier, maar je kan je gemaalde kilometers ook ten dienste stellen van een goed doel. Het beste bewijs wordt geleverd door De Roze Mars, een initiatief van Pink Ribbon dat de strijd aangaat met borstkanker. Heb je interesse om in de toekomst mee te stappen in dit project, of wens je een donatie te doen, houd dan zeker de socials van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus in de gaten. Collega Fien zet in oktober namelijk elke dag 10.000 stappen en helpt zo, in naam van de reissector, mee om deze verschrikkelijke ziekte klein te krijgen.

6. Past helemaal in de trend van slow travel

Vakantie, dat is even ontsnappen uit de ratrace en genieten van de rust, het gezelschap en couleur locale. Steeds meer mensen voelen deze nood om te onthaasten en kiezen daarom bewust voor een wandelvakantie, waarbij het tempo volledig bepaald wordt door het ritme van je eigen stappen. Je zult versteld staan hoeveel mooie (verborgen) plekjes je op deze manier ontdekt.

Heeft de wandelmicrobe je na het lezen van deze blog helemaal te pakken, probeer dan dagelijks een wandeling in te plannen in je (werk)schema. Echt geen tijd? Overweeg voor je volgende reis dan een wandelvakantie van bijvoorbeeld VOS Travel. Je hebt er de keuze tussen een vaste standplaats of rondreis waarbij je van hotel tot hotel wandelt en je bagage wordt nagebracht. Zo hoef jij enkel maar op de weg en het verbluffende landschap te letten. Voel je het gelukshormoon al opborrelen?

#ReisGerust x VOS Travel
Blog foto: Yoeri Flederick

Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.