Naar de inhoud springen

Vliegtuigpassagiers hebben vertrouwen in de COVID-19 maatregelen aan boord.

Uit een recente bevraging bij reizigers wereldwijd blijkt dat de meeste vliegtuigpassagiers vertrouwen hebben in de veiligheid van vliegreizen en het dragen van maskers op de korte termijn ondersteunen. Een meerderheid is echter ook gefrustreerd over het ‘gedoe’ rond COVID-19-protocollen, waaronder verwarring en onzekerheid over reisregels, testvereisten en buitensporige testkosten. Dit rapporteerde de International Air Transport Association (IATA) in een recent persbericht.

Uit het onderzoek onder 4.700 reizigers in 11 markten over de hele wereld blijkt dat:

  • 85% is van mening dat vliegtuigen grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd
  • 65% is het ermee eens dat de lucht in een vliegtuig net zo schoon is als een operatiekamer

Van degenen die sinds juni 2020 hebben gereisd, voelde 86% zich veilig aan boord vanwege de COVID-19-maatregelen:

  • 89% is van mening dat beschermende maatregelen goed zijn geïmplementeerd
  • 90% vindt dat luchtvaartpersoneel de maatregelen goed afdwingt

Passagiers zijn sterk voorstander van het dragen van maskers aan boord (83%) en strikte handhaving van de maskerregels (86%), maar een meerderheid is ook van mening dat de maskervereiste zo snel mogelijk moet worden beëindigd.

“Luchtreizigers erkennen en waarderen de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen om het risico op overdracht van COVID-19 tijdens vliegreizen te minimaliseren. En ze steunen de voortzetting van deze maatregelen zolang als nodig is, maar ze willen ook niet dat de maatregelen permanent worden. Ondertussen moeten we allemaal de regels en de veiligheid van medepassagiers respecteren. Het is onaanvaardbaar dat het aantal onhandelbare passagiersincidenten is verdubbeld ten opzichte van 2019, en de toename van fysiek geweld is een bijzondere reden tot grote bezorgdheid”, aldus Willie Walsh, directeur-generaal van IATA.

Tegelijkertijd geven deelnemers toe dat ze worstelen met de COVID-gerelateerde regels en vereisten en dat dit hun bereidheid om te reizen beïnvloedt:

  • 70% vond de regels en het bijbehorende papierwerk een uitdaging om te begrijpen
  • 67% vond het regelen van testen een gedoe
  • 89% was het ermee eens dat regeringen vaccinaties/testcertificaten moeten standaardiseren

“Deze reacties zouden een wake-up call moeten zijn voor regeringen dat ze zich beter moeten voorbereiden op een herstart. Bijna twee derde van de respondenten is van plan om binnen enkele maanden nadat de pandemie is ingeperkt (en de grenzen zijn geopend) het reizen te hervatten. En tegen de zes maanden verwacht bijna 85% weer te kunnen reizen. Om overweldigende luchthavens en grenscontroleautoriteiten te voorkomen, moeten regeringen ermee instemmen om op papier gebaseerde processen te vervangen door digitale oplossingen zoals de IATA Travel Pass voor vaccin- en testdocumentatie”, aldus Walsh.

Bijna negen van de tien respondenten vinden het een goed idee om een mobiele app te gebruiken om hun reisgezondheidsgegevens op te slaan en 87% ondersteunt een veilig digitaal systeem om gezondheidsgegevens te beheren. 75% zegt echter dat ze een app alleen zullen gebruiken als ze volledige controle hebben over hun vaccin-/testgegevens. Belgische reizigers maken gebruik van de CovidSafeBe app om makkelijker te kunnen reizen binnen de EU. Meer info vind je terug via CovidSafe.be en natuurlijk via jouw reisprofessional.

(Bron: IATA)

Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.