Naar de inhoud springen

6 tips om verantwoord te reizen

Laatst geüpdatet op 27 juli 2022

Verantwoord reizen is meer dan CO2-uitstoot-compensatie.
We geven je enkele tips mee om duurzaam en verantwoord te reizen.

1. Koop lokaal en bewust

Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van bedreigde plant- en diersoorten.
Kies voor souvenirs waarvan de opbrengst naar de lokale handelaar gaat.
Op de website van de Belgische douane via de FOD Financiën vind je meer informatie hierover.

2. Weet wat je eet

Kies lokale eetgelegenheden gebaseerd op hun diervriendelijk, duurzaam beleid en check wat er in de gerechten zit. Je wilt geen bedreigde diersoort op je bord krijgen!

3. Vermijd plastiek

Ondanks dat in vele landen water wordt aangeboden in plastiek flessen, neem steeds een hervulbare waterfles mee. Let er daarnaast op om zo weinig mogelijke goederen in plastiek aan te kopen en weiger plastiek boodschappentasjes aan de kassa. Naast je hervulbare waterfles behoort ook een herbruikbare shopper tot jouw standaard reisuitrusting.

4. Respecteer de fauna en flora

Vraag jezelf af of het verantwoord is om op de rug te rijden van een olifant, om een schildpad of walvis te aaien of om te zwemmen met dolfijnen. Vraag aan je reisagent of je met een ervaren gids op pad gaat. Iemand die jou correct informeert zodat jij verantwoord van de natuur kan genieten.

5. Geef het goeie voorbeeld

Werp je afval in de vuilbak. Zijn er geen afvalemmers in de buurt? Hou dan je afval nog even bij. Zie je ergens afval liggen? Geef dan het goeie voorbeeld en ruim op. Anderen zullen je voorbeeld volgen. De natuur zal je dankbaar zijn.

6. Steun de locals

Wens je een extra steentje bij te dragen overweeg dan om lokale initiatieven zoals natuurbescherming of werkplaatsen financieel te steunen.

Zit je hierover met vragen bij het boeken van je volgende reis? Praat erover met je reisprofessional. Ze luisteren en adviseren graag waar nodig.

Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.