Naar de inhoud springen

Het reisbureau is dood. Lang leve het reisbureau

Laatst geüpdatet op 9 augustus 2021

De onzekere tijden waarin we vandaag leven zorgt voor een revival van het reisbureau beroep waarvan velen dachten dat ze verdwenen was.

Veel reisagenten hielden zich sinds de start van de pandemie voornamelijk bezig met annuleren van reizen voor hun klanten. Ze spanden zich in om tegoedbonnen uit te schrijven, omboekingen te verwezenlijken en diverse papieren in orde te brengen zoals deze van de reisverzekeringen.

Terwijl ze de klok rond werkten zagen ze hun inkomsten naar nul gaan want ook commissies werden ingehouden door verschillende leveranciers zoals luchtvaartmaatschappijen, hotels en lokale partners in verschillende landen.

Reisbureaus verloren in 2020 6,44 miljard euro versus 2019 ofwel 88,25% van de omzet voor de gehele reissector. Voor 2021 staat het verlies tot nu toe (cijfers t.e.m. augustus) op 3,897 miljard euro versus 2019 of een voorlopige achterstand van 53% versus 2019. Ingeschat wordt dat tegen einde 2021 het verlies ongeveer 65% zal bedragen versus 2019 of een omzetverlies zal genoteerd worden van 4,745 miljard euro. Dit geheel ligt in lijn met de statistieken van de Btw-aangiftes.

Van onbegrepen beroep tot redder in nood

De reisagent is misschien wel een van de meest onbegrepen beroepsgroepen die er zijn. In een wereld met tonnen digitale DIY-planningstools, wie heeft ze nog nodig? Maar dankzij snel veranderende Covid-19-testprotocollen, grensbeperkingen, veranderende dienstregelingen van luchtvaartmaatschappijen, schaarste aan huurauto’s en beperkte hotelinventarissen, wenden zelfs de meest zelfverzekerde jetsetters wereldwijd zich tot de professionals voor hulp.

Zo is er het voorbeeld van een Netflix manager. Voor haar was het onderzoek naar vakantieroutes voor haar een manier om alvast enthousiast te worden over een reis. Maar toen ze meer en meer tegenstrijdige en verouderde informatie tegen kwam bemoeilijkte dit de planning van haar jaarlijkse vakantie. Op aanraden van een vriend nam ze contact op met een reisbureau.

Een ander koppel wou gezien het wegvallen van een groot huwelijksfeest toch op huwelijksreis gaan naar een exotische bestemming in plaats van een ‘staycation’. De reisagent regelde al het papierwerk en hielp hen met alles covid-tests die ze op weg naar en op hun bestemming moesten afleggen om daarna zonder zorgen van elkaar te genieten.

“We zagen even door het bos de bomen niet meer en gingen bijna kiezen voor een ‘staycation’”, vertelt het koppel. “Vroeger zagen we de waarde van een reisbureau niet zo goed in, behalve dan dat het je misschien tijd zou besparen. Onze reisadviseur heeft tonnen stress bij ons weggenomen. Zo moesten we niet denken aan de vluchten, transfers, de hotelboeking, reisverzekering en alle covid-papierwerk. Wij moesten ons enkel concentreren op ons huwelijksfeest.”

Professioneel netwerk

Omdat ze het grootste deel van hun winst uit hotelcommissies halen, kunnen reisbureaus slechts ongeveer 100 Euro in rekening brengen, en sommige brengen helemaal geen kosten in rekening, hoewel dat aantal, afhankelijk van de arbeid per reis, kan oplopen tot vier cijfers.

In veel gevallen kunnen de kosten worden toegepast op het totaal van de reis, zelfs als dat niet het geval is, wordt het gemakkelijk gecompenseerd met speciaal onderhandelde kortingen op hotelkamers, vluchten en extra voordelen zoals gratis upgrades en gratis ontbijt. Deze voordelen kan jouw reisagent verkrijgen dankzij continue persoonlijk onderhandelen met diverse partners binnen de reissector. Hierbij moeten ze steeds de nodige officiële documenten kunnen voorleggen dat ze professioneel actief zijn als reisagent.

Jouw reisagent kent dankzij hun uitgebreid netwerk achterpoortjes om, vooral administratieve zaken, vlotter te laten verlopen. Via dit netwerk hebben zo ook 24/7 ondersteuning om problemen op te lossen in gevallen als annulering van vluchten of verloren bagage.

Uit een Amerikaans onderzoek, uitgevoerd in juni, ziet 76% van de adviseurs een toename van het aantal klanten in vergelijking met pre-pandemische tijden. 81% van de reisagenten hoort van reizigers die nog nooit een adviseur hebben gebruikt. Ook in België merken we een stijging van reizigers die kiezen voor een reisbureau om hun vakantie te regelen.

Contacteer jouw lokale erkende reisprofessional voor meer informatie.
Ze beantwoorden graag al je vragen, gaan op zoek naar info en maken jouw reservering in orde. Je vindt hier jouw reisagent terug.

Nog niet overtuigd? Lees de 10 reden om je reis te boeken bij een reisprofessional.

Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.